http://ari-magazin.com/resimler/banner/tuerkiyemfm.jpg

Türkce
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Almanya’daki Türklerin eğitim sorunları masaya yatırıldı

ARI / Mainburg

 

Almanya’nın Münih kenti yakınlarındaki Mainburg’ta Bavyera Türk Akademisyenler Topluluğu (TatBayern)’in birinci kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen sempozyumda Almanya’da yaşayan Türklerin eğitim sorunu masaya yatırıldı.  TatBayern Başkanı Sevim Kaya yaptığı açılış konuşmasında “bizler yılar önce sadece para kazanmak için gelen işçilerin çocuklarıyız. Anne babalarımızla gurur duyuyoruz. Onlar her şeyden feragat edip, her türlü zor koşullara rağmen bizi okuttular ve bu günlere getirdiler” dedi.

 

TÜRK AVUKAT’TAN IŞİD UYARISI

 

Sempozyumda konuşan Avukat Gönül Kurt “anne baba olarak mutlaka çocuklarımızın kimlerle arkadaşlık ettiğini iyi bilmeliyiz” dedi. Kurt, son gün günlerde çocukların IŞİD propagandası içeren cep telefonları mesajları aldıkların söyleyerek polisin bu konularda özel birimler oluşturduğuna dikkati çekti. Avukat Kurt, çocuklarının bu tür kişilerle bağlantıya geçtiği şüphesi olan anne babaların geç olmadan polislerle bağlantıya geçmelerini öğütledi.

 

 

TÜRK PROFESÖRDEN DÜŞÜNDÜRÜCÜ EĞİTİM TABLOSU

 

Rakamlarla Almanya’nın artık bir göçmen toplumu olduğunu anlatan Landshut Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mihri Özdoğan “yapılan araştırmalar gösteriyor ki artık Türk aileleri kendilerinin yeteri kadar eğitim görmemiş olmalarına rağmen, çocuklarının iyi bir eğitim almalarına çok önem veriyor” dedi.   Prof. Dr. Özdoğan “ama maalesef araştırmalar, Almanya’da göçmen kökenliler arasında eğitim durumları en kötü olan göçme grubunun Türkler olduğunu gösteriyor.  Almanya’daki 30-35 yaş arası insanların eğitim durumları araştırmasında, Türk bayanların yüzde 35’nin ve erkeklerin yüzde 30’nun hiçbir okul diplomasına sahip olmadıkları saptanmıştır. Ayrıca bu yaş grubundaki Türkiye kökenlilerin yüzde 45’i herhangi bir mesleğe sahip değil. Okul diploması olmayan Alman kökenlilerin oranı yüzde 1,5’un altında. Almanya’da eğitimde fırsat eşitsizliği var, ırkçılık var,  çocuklarımız bunları yaşıyor. Fakat, bu en düşük eğitim seviyesi olan toplum olmamızı açıklamıyor, çünkü Almanya’daki diğer yabancı kökenliler de aynı olumsuzlulardan etkileniyorlar, ama onlarda eğitim seviyesi bunlara rağmen bizden çok üstün” dedi.

 

TÜRK ÇOCUKLARININ EĞİTİMDE BAŞARISIZLIKLARININ İKİ ANA NEDENİ

 

Prof. Dr. Özdoğan, uzmanların Almanya’da yaşayan Türk çocuklarının eğitimde başarısız olmalarının iki ana nedeni olduğunu söylerken “bunlar anne ve babanın düşük eğitim seviyesi ve yeterli Almanca bilmemeleri” dedi. “Bizim çocuklarımız yeterli Almanca bilmiyorlarsa, bu da onlarla yeterli almanca konuşulmadığını gösteriyor” dedi. Çocukların yeterli Almanca bilmeleri için mümkün olan en erken zamanda kreşe  gitmeye başlamaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özdoğan “Alman çocuklarının yüzde sekseni üç yaşına gelmeden ana okuluna  giderken, bizim çocuklarda bu oran bunun yarısı kadardır” dedi. Alman eğitim sisteminin Türkiye’dekinin aksine evdeki eğitme daha ağırlık verdiğini söyleyen Prof. Dr. Özdoğan “Burada eğitimin yüzde 60’ı evde yüzde 30’u okulda verilir. Türkiye’de ise bu oranlar tam tersinedir. Türk aileler çocuğu okula gönderiyoruz, eğitmek sadece öğretmenin görevidir yanılgısı içerisindedir” dedi.

 

ANA DİLE ÖNEM VERİN

 

Sempozyumda Türkçe ve Almanca olarak konuşan Münih Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Prof. Dr. İlyas Öztürk, Türk ailelere çocuklarına mutlaka güzel bir şekilde Türkçe öğretmelerini salık verirken “çocuklarınıza ana dilini unutturmamak ve Almancayı mükemmel bir şekilde öğretmek sizin görevinizdir. Ana dilini iyi bilen diğer dilleri daha kolayca konuşur ve daha başarılı olur” dedi. Sempozyuma Mainburg Belediye Başkanı Josef Resier’ın yanı sıra Bavyera Hükumeti Uyum Sorumlusu Martin Neumeyer de katıldı. Neumeyer yaptığı konuşmada “başarının sırrı eğitim, eğitim ve yine eğitimdir”dedi.

 

Türk yiyecek ve içeceklerinin sunulduğu sempozyuma, öğrenciler, Ayşenur Aslan gitarıyla, Abdullah Ergen klarnetiyle, Furkan Kilik ve Buğra Sipahioğlu danslarıyla renk kattılar.

 

 

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

 

Tat Bayern Başkanı Sevim Kaya’nın açılış konuşması

 

 

Avukat Gönül Kurt’un konuşması

 

Prof. Dr. Mihri Özdoğan’ın konuşması

 

Eğitim Ataşesi Prof. Dr. İlyas Öztürk’ün konuşması

 

Martin Neumeyer’ın konuşması

 

Abdullah Ergen klarnetiyle

 

Ayşenur Aslan gitarıyla

 

Genel görüntüler

 

 

 

 

Kamera - Haber : Ahmet İNCEL / MÜNİH (DHA)

 

Facebook`ta Paylaş
ari-magazin.Com